Danas se mnogo govori o raznim dijetama kojima se postiže savršeno zdravlje i izgled. UN dijeta, Atkins dijeta, Ducan dijeta, Dijeta 1000 kcal, Mjesečeva dijeta, Kivi dijeta, Dijeta 10kg, Dijeta u Zoni, Dijeta po krvnim grupama, Kineska dijeta, dijeta ova, dijeta ona, sve su to različite vrste prehrane kojima se njihovi sljedbenici hvale s uspješnim estetskim rezultatom, dok se mnogi zakinuti za ta postignuća pitaju iz kojeg razloga ne doživljavaju željenu vlastitu promjenu.

Mnogo je čimbenika koji sudjeluju u postizanju željenog zdravlja i izgleda, a pravilni dijetni principi su svakako jedni od ključnih. Općenito pojam dijeta označava poseban režim prehrane kojom se želi postići terapijski ili najčešće estetski učinak na organizam. Grčki pojam od koje se razvila današnja inačica označavao je tada u filozofskom smislu zapravo način života po pravilnim principima življenja, dok danas znači isključivo promjenjen način prehrane zbog naglog izazivanja učinka mršavljenja. Ipak dijeta je pojam koji danas svakako treba reformu i dobiti novi odnosno vratiti stari antički smisao, stil života po pravilnih prehrambenim i životnim principima.

Pravilno, pojam dijeta bi trebao biti zapravo opći životni stil s usvojenim pravilnim načinom prehrane i ispravnim životnim navikama. Pravilna dijeta, odnosno dijetalna prehrana označava pravi pojam zdrave i pravilne prehrane i prehrambenih navika u kojem sama hrana posjeduje terapijski učinak na poboljšanje biofizičkog i energetskog stanja organizma i postizanje cjelokupnog sveopćeg zdravlja. Prema tome se usvajanje pravilne može smatrati životno važnim aspektom kojim se terapijski pristupa u postizanju potpuno prirodnog i zdravog načina života i životnog stila.

Individualni dijetni režim su praktične nutricionističe smjernice pripisane točno određenoj osobi koje izazivaju stvarno metaboličko djelovanje i postižu vidljivi zdravstveni i estetski učinak na organizam. Mnogima bez pravih saznanja o elementarnim biokemijskim osobinama hrane i njenom metaboličkom djelovanju nije moguće potpuno sagledati stvarne fiziološke učinke na organizam. Zbog toga se mnogi koji se oslanjaju na vjeru u djelotvornost neke dijete najčešće neugodno iznenade sa zadobivenim nocebo efektom, odnosno na slijepo vjerovanje sa neželjenim ili neostvarenim dijetnim učinkom. Kako bi to izbjegli, stručna izrada vlastitog nutriconističkog profila prehrane su jedine dijetne smjernice kojima ćete sigurno djelovati na organizam kako Vi to želite.