Slobodni logički sud nekog antičkog filozofa sigurno bi bio: Ako je probava uspješna, dugo ću biti zdrav! Već su stari Grci ozbiljnije zapazili da se iza pojedenog zalogaja nešto na kraju s njim dogodi što neposredno dovodi i do općeg olakšanja. Baš termin se na grčkom piše te se već sigurno tada termin metabolizam upotrebljavao za opisivanje raznih uočenih fizioloških aktivnosti prostog ljudskog tijela baš kao ovog znamenitog uzroka i posljedice procesa dobre probave.

Danas općenito kao pojam metabolizam označava slijed događaja odnosno biokemijskih pretvorbi u organizmu uslijed neke fiziološke aktivnosti poput jedenja, procesa probave, svakodnevnog fizičkog rada, ali i ekstremnih fizioloških uvjeta poput športskog natjecanja, stanja kroničnog stresa i dugotrajnog posta. Sa farmakološkog stajališta važan je metabolizam lijekova u organizmu kako bi se otkrilo njegovo potpuno ljekovito djelovanje. Sa nutritivnog stajališta važan je metabolizam svih nutritivnih terapeutskih komponenata iz hrane kako bi se otkrila njena prirodna sinergijska ljekovita svojstva. Sa općeg stajališta važan jer energetski iliti „kalorijski“ metabolizam u postizanju boljeg općeg tjelesnog stanja i izgleda.

Metabolizam je u stvari sučelje svih mogućih bioloških aktivnosti u organizmu u nekom promatranju danog fiziološkog pocesa. Svrha svakog promatranja je iskustvo konačnog ishoda svakog metaboličkog sustava rješavanja fizioloških procesa u tijelu te se iz tog razloga znanje o metaboličkim principima u cjelokupnom životnom aspektu može jako dobro primjeniti za postizanje stvarnih željenih učinaka na vlastitom organizmu. Upoznavanje s osobnim energetskim i prehrambenim metabolizmom itekako može poslužiti za kreiranje željenog vlastitog tjelesnog izgleda i zdravstvenog stanja prirodnim putem. Prirodno zdravlje i mršavljenje, pojačan imunitet te izrazita izdržljivost i snaga neki su od atributa prakticiranja individualno prilagođene pravilne prehrane koja na jedini mogući prirodan način može izazivati željenu metaboličku aktivaciju i promjenu u tijelu.